Zoals elk jaar vindt ook dit jaar weer de Mille Miglia plaats (duizend mijl). De historische autorace met oldtimers die Brescia internationaal op de kaart heeft gezet.

Het is de historie die de Mille Miglia zo uniek maakt: ruim 90 jaar passie, emotie en traditie op de route Brescia-Rome-Brescia.

Mille Miglia

Auto’s uit de periode 1927 – 1957

De Mille Miglia is voorbehouden aan auto’s uit de periode 1927 – 1957. De wedstrijd trekt duizenden liefhebbers uit de hele wereld, met name tijdens de traditionele inspectie van de automobielen, die plaatsvindt in de straten en op de pleinen van Brescia. De liefhebbers ontmoeten de deelnemers (Formule 1 kampioenen, jetset, acteurs en sportievelingen) en praten over de route, de klassering en de bolides die Italië zullen doorkruisen.
Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Mercedes Benz, Porsche, Fiat, Audi, BMW, Bugatti, Maserati, Aston Martin. Je vindt de meest fascinerende auto’s aller tijden samen in Brescia. Bestuurd door liefhebbers en afkomstig uit de garages van verzamelaars en de collecties van automusea uit de hele wereld.

Mille Miglia

De mooiste dingen uit Italië ontstaan uit koppigheid, ontevredenheid of een vete. Het verhaal van de Mille Miglia begint bij Aymo Maggi, Franco Mazzotti en Renzo Castagneto. Drie heren uit Brescia, Italië. Zij vonden het maar niets dat Monza, een nieuw circuit nabij Milaan, in 1923 alle aandacht van hun race, Gran Premio di Brescia, wegkaapte.

Mille Miglia

Daarom organiseerden ze hun eigen race. Een wegrace vanuit Brescia naar Rome en terug. In 1927 vond de eerste Coppa delle Mille Miglia plaats. Benito Mussolini stuurde na afloop een telegram met alleen het woord ‘Continua!’ (‘Ga door!’). De 30 jaren daarop werd de wegrace georganiseerd met elk jaar een van de twaalf routes.

Mille Miglia

Tegenwoordig wordt de Mille Miglia gereden met dezelfde auto’s als toen. Hoe win je? De deelnemers moeten bepaalde stukken van de route exact in de voorgeschreven tijd afleggen, gemeten tot op een duizendste van een seconde. Wie daar het dichtst bij zit mag zich de winnaar noemen van de rMille Miglia noemen.

Wil je meedoen?

Je mag niet zomaar een auto kopen en de startlijn verschijnen. Je model auto moet ooit met de oorspronkelijke Mille Miglia meegedaan hebben (1927-1957) en mag niet later gebouwd zijn.

Heb je een auto die destijds de Mille Miglia reed (dus niet hetzelfde model, maar écht die auto), dan mag je sowieso meedoen. Heb je een auto waarvan hetzelfde model meereed in de race, dan ben je overgeleverd aan het mededogen van de organisatie.

Elk jaar doen er 450 deelnemers mee, maar er zijn dikwijls meer dan 1000 inschrijvingen. Garantie op meedoen heb je dus niet.

Mille Miglia

Wat zij de kosten?

Je moet € 8.000 plus belasting betalen om deel te nemen aan deze gave race. Reikt je budget niet ver genoeg, maar wil je toch proeven, kom dan gewoon kijken en snuif de sfeer van toen op. De Mille Miglia 2020 wordt gehouden van 22 tot en met 25 oktober.

Kijk voor meer informatie op de website van de Mille Miglia:

www.millemiglia.it